[imageeffect type=”shadowreflectlightbox” align=”alignright” width=”342″ height=”174″ shadow=”shadow-medium” alt=”LTT” url=”http://taekwondo-international.nl/wp-content/uploads/2011/11/LTT2011.jpg” ]

Zondag 30 oktober vond de derde landelijke technische training van dit jaar plaats. De training was toegankelijk voor iedereen die Taekwon-Do beoefent en minimaal in het bezit is van de 8e Gup en was met meer dan 80 deelnemers goed bezocht. Het doel van de LTT is vooral op een plezierige wijze met Taekwon-Doin die ongeveer dezelfde graduatie hebben Taekwon-Do beoefenen. De groepen zijn samengesteld naar graduatie. Groep 1: 3e Dan en hoger, groep 2: 2e Dan, groep 3: 1e Dan, groep 4: 1e Gup, groep 5: 2e t/m 4e Gup en groep 6: 5e t/m 8e Gup. Iedere groep heeft 2 instructeurs uit de Nationale Technische Commissie (NTC) zodat binnen de groepen differentiatie mogelijk is. De leden van de NTC zijn minimaal 4e Dan en trainen regelmatig gezamenlijk. De aanvang van de training was stipt 10 uur en we begonnen na de Taekwon-Do eed met een gezamenlijke warming up en basis fundamentele oefeningen o.l.v. Sabum Chris Eikenhorst. Na de verdeling in groepen stond de rest van de ochtend Tuls op het programma. Dit keer mocht ik de 3e Dan+ groep begeleiden. In de 3e Dan+ groep zitten altijd leraren en assistent-leraren met behoorlijk wat Taekwon-Do kennis. Positief is dat ondanks de al aanwezige kennis er zeker honger naar meer was. Het op tel en vervolgens op eigen tempo uitvoeren van de patronen neemt behoorlijk wat tijd in beslag want het was zo lunchtijd.

Na de lunch heeft Sabum Paul Dekker het onderdeel Hosinsul voor alle aanwezigen voor zijn rekening genomen. Naast de benodigde theoretische informatie demonstreerde Sabum Paul enkele efficiënte verdedigingen tegen verschillende aanvallen die vervolgens door de deelnemers werden beoefend.

Om de andere onderdelen binnen Taekwon-Do Goosung op maat aan de deelnemers aan te bieden gingen we weer in groepen werken. Net als de andere groepen werkte ik ook met de 3e Dan+ groep van Sambo, Illbo, Ibo en Jayoo Matsogi naar Hosinsul. We eindigden met Hosinsul in een vrije sparringsvorm waarbij de aanvaller behalve gebruik van het mes of de stok ook hand- en voettechnieken moest gebruiken.

Mooi om te zien dat veteranen Sabum Max Spaans en Sabum Joop Lochtenberg de dag volledig meetrainen en zich meer dan 100% inzetten.

De gezamenlijke cooling down werd door Sabum Chris Eikenhorst verzorgd. Het was een geslaagde dag met een flinke opkomst.

Na het groeten omkleden voor het simsa. Er waren 9 examenkandidaten voor 1e 2e en 3e Dan waarvan 7 examinandi zijn geslaagd. Alle geslaagden gefeliciteerd met jullie prestatie.

Taekwon,

Sabum Marco Zandbergen