Drie maanden geleden kwam er een uitnodiging voor “10 year Memorial Service for late Gen. Choi Hong Hi” van de Korean Taekwon-Do Committee. Een unieke gebeurtenis en een unieke reis.
Nadat alle voorbereidingen waren getroffen, zoals vliegtickets, visa, hotel en vaccinaties was het 12 juni eindelijk zover.
Vanuit station Zoetermeer zijn we (Sabaum Paul Dekker, Sabum Johan Groen en Bu-Sabum Ewold Sie) met één auto doorgereden naar Schiphol. Het inchecken ging vrij vlot en na een niet al te lange periode konden we boarden.
Omdat bekend is dat  bagage niet altijd (gelijktijdig) aankomt op de plaats van bestemming, hadden we in onze handbagage de nodige kledingstukken meegenomen, waaronder een Dobok natuurlijk!
De heenvlucht naar Bejing duurde zo’n 9 uur. Mede vanwege het tijdsverschil kwamen we daar op woensdag ochtend aan. Op Bejing Airport hadden we 5 uur de tijd om onze transfer naar Pyongyang te vinden. Van de ene terminal naar de andere terminal duurt al gauw 30-40 minuten. Daarnaast moesten we op Bejing Airport onze tickets nog ophalen, omdat we deze niet in Nederland meekregen. Het was dus zoeken naar de juiste balie van China Air. Helaas bleek de taalbarrière iets te groot en werden we van de ene balie naar de andere balie gestuurd. Uiteindelijk was het toch gelukt en zaten we op tijd in het vliegtuig naar Noord Korea.
Halverwege de vlucht moesten we wederom allerlei formulieren invullen omtrent de gezondheid, doel van de reis, bestemming, verblijfsduur etc. etc. 
Na ongeveer 1,5 uur vliegen werd de daling ingezet en kwam Susan International Airport in zicht.
Susan International Airport is een rustig vliegveld en wij waren het enige vliegtuig wat binnenkwam (of vertrok). Op het vliegveld zelf zijn geen andere vliegtuigen dan van Koryo Air (totaal 10).
Dat het niet overal hetzelfde werkt kwamen we al snel achter. Ondanks we het enige vliegtuig waren was het toch even wachten bij de paspoortcontrole. Nadat ik eindelijk aan de beurt was werd ik geacht achteraan in een andere rij aan te sluiten omdat er een aantal Russen door de controle moesten. Dus weer opnieuw wachten en die Russen konden zo doorlopen!
Nadat de paspoortcontrole in orde was en alle koffers waren verzameld werden we buiten opgewacht door Sabum Son U Chol van het Korean Taekwon-Do Committee en tevens een oude bekende van Sabum Paul.
Op weg naar het hotel hebben we eerst bloemen gelegd. Hierna hebben we in het hotel kort het programma doorgenomen en daarna een hapje gegeten.
 
Donderdag 14 juni – Na een goede nachtrust vroeg op om te ontbijten. Het ontbijt bestond uit behalve een hele koude eetzaal; toast, omelet, koffie of thee en een soort karnemelk.
’s Ochtends hebben we als eerste een rondleiding en uitleg gekregen over het oude woonhuis van de overgrootvader van de huidige leider. Vervolgens hebben we bronwater uit een waterput mogen proeven.
Hierna hebben we Juche Tower bezocht. Deze toren is 170 meter hoog en werd gebouwd ter ere van de 70ste verjaardag van Kim Il-sung. Juche Tower heeft zijn naam te danken aan de ideologie  Juche (hier is ook de 15e Tul op gebaseerd).  
Met de lift zijn we naar het 150 meter hoge uitkijkplatform gegaan. Hier heb je een prachtig uitzicht over de hele stad. Helaas was het zicht beperkt door het heiige weer maar desondanks hebben we toch wat mooie plaatjes kunnen schieten.
Het laatste bezoek deze ochtend was aan het “Arch of Reunification”. Dit is een monument welke symbool staat voor de eenwording van Noord en Zuid Korea.
 
 Juche Tower                                                                                                                 Arch of Reunification

 

Clomid has been used since the 1980s as a treatment for infertile men and women with otherwise normal spermatogenesis; it works by increasing the amount of sperm cells in the body by triggering spermatogenesis, a physiological process that makes up the reproductive system. Dapoxetine https://saentrophy.nl/23321-amoxil-38671/ (tadalafil) is used to treat impotence, sexual arousal, and to prevent premature ejaculation (pe). I am very worried about using it because i have a very bad.

If this is the first time you’re using prednisone, then please take a moment to read the information below. The diffetenza tra viagra da 50 mg e 100mg most common side effects are the following: diarrhea; constipation; nausea; headache; vomiting; stomatitis; constipation. L-asparaginase-containing liposomes, which contain l-asparaginase, a drug that destroys malignant cells, were injected into the bone marrow cavity in four stage-iib patients with acute promyelocytic leukemia.

Na in het hotel te hebben geluncht stond er ’s middags een bezoek op het programma aan “School Childrens Palace”. Hier kunnen getalenteerde kinderen tussen 8 en 16 jaar na de reguliere schooltijd extra lessen volgen, 3 uur per dag / 6 dagen per week. Het spreekwoord “oefening baart kunst” komt hier geheel tot zijn recht. In alle lokalen waren zeer getalenteerde kinderen, of het nu tekenen, dansen of zingen was, alles zag er even goed uit. Helaas waren er vanwege een toernooi elders geen Taekwon-Do lessen. Jammer want daar kwamen we natuurlijk voor!

’s Avonds zouden we voor het eerst bij een lokaal restaurant gaan eten. Al lopend door de straten van Pyongyang op zoek naar een restaurant bleek er enige spraakverwarring met onze gids. We dachten een restaurant binnen te gaan maar dit bleek een postzegelwinkel welke eigenlijk gesloten was. Speciaal voor ons ging deze even open en kregen we de gelegenheid souvenirs te kopen. Ook in het restaurant bleek er weer enige spraakverwarring. Zowel met het bestellen als de vraag of de serveerster een foto van ons allen wilde maken ging het fout. Ze dacht namelijk dat ze met ons op de foto moest en kwam gezellig bij ons staan. Het duurde even voor dit was uitgelegd.
 
Vrijdag 15 juni – Vandaag de eerste officiële gelegenheid en tevens het speerpunt van deze reis, de ceremonie van Gen. Choi Hong Hi, voormalig president ITF, wie precies 10 jaar geleden was heengegaan.
De ceremonie werd gehouden op Patriotic Martyrs’ Cemetery in Pyongyang waar Gen. Choi Hong Hi ligt begraven. Dit is een zeer bijzondere en gedenkwaardige plek. Het is als Taekwondoka een voorrecht om deze plek te mogen bezoeken en iets om nooit meer te vergeten!
Bij de ceremonie waren vele mensen aanwezig, waaronder Mevrouw Choi, Prof. Chang Ung (President ITF), Mr. Kim Sung Hwan (Secretaris ITF), de president en secretaris van Korean Taekwon-Do Committee en natuurlijk verschillende Taekwondoka uit de hele wereld.
  

’s Middags hebben we een rondleiding gekregen door het Taekwon-Do Holy Centre. Deze is in April 2012 geopend en hartstikke nieuw. Naast het Dojang gedeelte zijn er verschillende zalen waar heel veel informatie over Taekwon-Do, ITF en de historie is tentoongesteld. Ook enkele Sabums uit Nederland staan hier op de foto en hangen in het Taekwon-Do Holy Centre in Pyongyang!
’s Avonds waren we uitgenodigd door ITF President Prof. Chang Ung voor een diner. Samen met Sr. Master Brown, Sr. Master Vitale, Mr. Kim Sung Hwan (Secretaris ITF), leden van Korean Taekwond-Do Committee en ITF China hebben we een hele leuke avond gehad.  
Na het diner hebben we nog even gezeten in de bar van het hotel samen met onze vrienden van de Korean Taekwon-Do Committee. Hier hebben we kennis mogen maken met een Koreaanse traditie, nl. het eten van een gedroogde vis. Deze wordt uit elkaar gescheurd waarbij de ogen als delicatesse gelden. Aan het eind van de week heb ik me ook gewaagd aan deze delicatesse, de ogen van een gedroogde vis…bijzonder.
 
Zaterdag 16 juni – Vandaag voor het eerst onze Dobok aan voor een openluchttraining in een park op Moran Hill. Ondanks dat het af en toe regende was ook dit weer een speciaal moment. Een training op een heuvel met uitzocht over Pyongyang van een Koreaanse Sabum.
Na de training was het plan terug naar het hotel te gaan om droge kleren aan te trekken en een ritje met de metro van Pyongyang te maken. 
Halverwege wijzigde het plan en zijn we in ons Dobok de metro ingegaan. Niet veel buitenlandse mensen gaan met de metro. Mochten we dus niet opvallen omdat we met z’n allen in Dobok waren, was het wel omdat we als buitenlanders de twee en halve minuut durende roltrap afdaalde naar het diepgelegen metrostelsel. Op het perron hebben we verschillende foto’s gemaakt met een Koreaanse schoolklas en perronpersoneel. Dit was echt een spectaculaire ervaring en ook iets om nooit te vergeten!
 
Na droge kleren te hebben aangetrokken en wat in het hotel te hebben gegeten, hebben we  ’s middags een bezoek gebracht aan Taekwon-Do Palace gelegen naast het Holy Centre. Eerst kregen we een film te zien over Gen. Choi Hong Hi. Hierna mochten we zijn persoonlijke aandenkens bezichtigen welke Gen. Choi Hong Hi in de loop der jaren heeft ontvangen tijdens bezoeken over de hele wereld (medailles, schilden, borden, graveerplaten etc.). Deze waren per land in vitrines tentoongesteld. Ook Nederland had een mooi plekje in één van de vitrines. We hadden daar de hele middag willen rondlopen, zoveel was er te zien, maar helaas moesten we naar de hoger gelegen tribune voor een demonstratie.
Vanuit de eretribune, naast mevrouw Choi en Prof. Chang Ung, hebben we een spectaculaire demo gezien van het Noord Koreaanse Demo team. Taekwon-Do ligt hier op een hoog niveau. De demo was opgebouwd uit Tuls, verschillende spectaculaire breektesten en een knap staaltje Hosinsul (zelfverdediging).
Na de demonstratie, hebben we het demo team de hand mogen schudden en zijn gezamenlijk op de foto gegaan.
                                                                  
 
Zondag 17 juni – Vandaag zijn we wederom in Dobok vertrokken om deel te nemen aan een seminar gegeven door een I.T.F. Instructor, Master Li Chol Jin.
Na aankomst bij Taekwon-Do palace werden we eerst te woord gestaan door de President van Korean Taekwon-Do Committee. Hij sprak dank en waardering uit voor onze komst naar Korea.
Het seminar werd gegeven in één van de vele Dojangs in Taekwon-Do Palace. Na een korte warming-up werden alle 24 Tuls behandeld. Oplopend van Chon-Ji tot Tong-Il.  
Ondanks zo’n dag snel gaat hebben we toch weer het nodige opgepikt op technisch vlak.
Gelijktijdig waren in de sporthal de nationale Taekwon-Do kampioenschappen bezig, welke in Korea ong. 7 dagen duren. Tussendoor hebben we even kunnen kijken naar verschillende sparwedstrijden. Koreanen sparren zeer gedisciplineerd, zijn snel en gebruiken mooie combinaties
 
                                                                                                                                    Nieuwe Taekwon-Do Holy Centre
       
     
Maandag 18 juni Nu de formele agendapunten waren afgewerkt, was er meer tijd voor sightseeing in Pyongyang. Deze dag hebben we een “Electronic Library” en “Kim Il Sung University” bezocht.
In de bibliotheek waren alle boeken gedigitaliseerd en kunnen ze via een modern computer netwerk ieder boek digitaal opvragen. Kim Il Sung University is voor iedereen toegankelijk maar wordt voornamelijk gebruikt door Koreanen welke reeds zijn afgestudeerd. In de University is een grote hoeveelheid aan boeken en literatuur aanwezig (ook veel boeken uit het westen). Koreanen kunnen hier in alle rust, zich verder verdiepen in de gewenste materie.
Tussendoor hebben we een wandeling gemaakt in een aangrenzend park met fonteinen, rotsen en watervallen. Hierna hebben we het “Hana Music Information Centre” bezocht en souvenirs gekocht bij een klein shopping centre.
’s Avonds zijn we naar het pretpark gegaan welke midden in Pyonyang ligt. Helaas was het pretpark gesloten voor onderhoud. Naast het pretpark ligt Arch of Triumph”, een bouwwerk uit 1982 en gebaseerd op de Franse versie in Parijs, echter iets groter en mooier.
’s Avonds hebben we voor de laatste keer met Sr. Master Brown en Sr. Master Vitale gegeten. Een zeer gezellig diner, waarbij de serveerster speciaal voor ons een muzikaal stuk speelde op haar viool begeleid door een piano.
 
Dinsdag 19 juni – ’s Ochtends hebben we een Art Gallery bezocht. Hier staan kunstwerken en schilderijen  tentoongesteld van bekende en minder bekend kunstenaars. ’s Middags hebben we een dierentuin net buiten Pyongyang bezocht. Net zoals in Nederland zie je hier Aquaria, Olifanten, Ezels, Apen Tijgers en ga zo maar door. Enige opvallende is dat ze in Korea ook honden in een dierentuin huisvesten.
 
Woensdag 20 juni – Na een enerverende week was de laatste dag aangebroken. Na het inpakken van de koffers hebben we nog een wandeling gemaakt door de straten van Pyongyang.
Op het vliegveld bleken (zoals verwacht) onze koffers te zwaar. Dit kwam voornamelijk door een aantal encyclopedieën welke mee terug gingen naar Nederland. Gelukkig gaf dit geen problemen bij het inchecken. Bij aankomst in Bejing werden we opgehaald door ITF China, wie we ontmoet hadden in Pyongyang. Met twee auto’s reden we de stad uit, geen idee waar naar toe. De chauffeur van de auto waar ik in zat kon geen Engels en gebarentaal hielp ook al niet. Het was dus maar afwachten waar we heen gingen. Na ongeveer 45 minuten rijden kwamen we in een buitenwijk van Bejing waar we op een binnenplaats parkeerde. Binnen maakten we kennis met de president van ITF China. We werden we met open armen ontvangen kregen een rondleiding in een zeer goed uitgeruste Dojang. In hetzelfde pand was een Koreaans restaurant gevestigd welke door de familie werd gerund.
Hier werd ons een goed verzorgd Koreaans diner aangeboden. Een zeer gezellige afsluiting van deze toch al bijzondere reis.
De volgende dag zijn we vroeg opgestaan en vanuit ons hotel met de shuttlebus vertrokken naar Bejing Airport. Hier hebben we opnieuw onze te zware bagage ingecheckt en zijn met KLM terug gevlogen naar Nederland.
 
 
Noor Korea / Pyongyang – Totaal wonen er ongeveer 24 miljoen mensen in Noord Korea waarvan iets meer dan 3 miljoen in de hoofdstad Pyongyang. Het openbaar vervoer in de hoofdstad bestaat uit 2 diepgelegen metrolijnen, trams, bussen en trolleybussen. Er zijn nagenoeg geen taxi’s. In het centrum van de hoofdstad is er redelijk wat verkeer, maar in de buitenwijken en buiten de hoofdstad is er bijna geen verkeer.  
De meeste mensen verplaatsen zich te voet. Door de hele stad zie je mensen lopen en nemen van alles en nog wat met zich mee, op karretjes, hun hoofd of rug. Aan hun loophouding te zien is het niet altijd even licht!
Het land is schoon en verzorgd en wordt bijgehouden door de vele arbeiders op straat. Overal zie je mensen op hun hurken werken om straten en de groenvoorziening netjes te houden. Overigens zie je ook veel Koreanen gehurkt zitten om uit te rusten, te eten of de tijd door te brengen.
Op de meeste kruispunten wordt het verkeer door de verkeerspolitie geregeld. Regelmatig worden mensen gecontroleerd op hun identiteit. Opvallend is dat je nooit sirenes hoort van bijv. politie of brandweer.
Soldaten, militairen zijn overal aanwezig. Het leven is onder grote invloed van het militarisme.
Als westerling val je heel snel op, zeker wanneer je je tussen de gewone Koreaan begeeft. Desondanks zijn het vriendelijke mensen en zodra je toenadering zoekt wordt deze op een vriendelijke wijze beantwoord.
Koreanen zijn hardwerkende, zeer gedisciplineerde mensen en zijn trots op hun land en hun leider.
Iedere Koreaan draagt een speldje met hierop de grote leider afgebeeld.
Beelden en schilderijen van de grote leider kom je echt overal tegen. De Juche filosofie en respect voor de grote leider wordt al op jonge wijze aangeleerd.
Werkeloosheid is er niet en bijna iedere Koreaan werkt 6 dagen per week. Slechts een klein aantal Koreanen werkt niet. De bebouwing in Pyongyang is voornamelijk hoogbouw. Men krijgt een woning toegewezen naar gelang van de gezinsgrote. Buiten Pyongyang zie je weinig hoogbouw maar veelal traditionele Koreaanse dorpjes. Als buitenlander mag je geen GSM of GPS apparatuur meenemen. Telefoons e.d. dien je bij de douane achter te laten en krijg je terug zodra je het land verlaat. Er is een mobiel netwerk welke alleen door Koreanen gebruikt kan worden. In ons geval konden we in het hotel bellen en e-mailen. Wel worden alle gegevens genoteerd wie je bent, waar je naartoe belt of e-mailt.
 
Wij zijn zeer gastvrij ontvangen en de Korean Taekwon-Do Committee, met name Mr. Son U Chol (Sabum), Mr. Kim Kang Chol (Bu-Sabum) en Mr. Pak Song Ho hebben er alles aan gedaan om ons verblijf zo goed mogelijk te laten verlopen. Het was een zeer bijzondere ervaring om nooit te vergeten.
Veel gezien en geleerd over Korea, Taekwon-Do en de geschiedenis van Taekwon-Do.
In één woord SUPER !
 
 
Taekwon,
 
Bu-Sabum Ewold Sie