Enige tijd geleden is gekozen voor een andere opzet van de LWT, nl. minder per jaar, maar wel langer. Dat hiermee een goede keuze is gemaakt wordt wel bewezen door het groeiend aantal deelnemers. Op de laatste training waren dat er maar liefst 46, waarbij er nog wat mensen ontbraken, die normaal gesproken ook aanwezig zijn.

De indeling is vrijwel altijd gelijk, een pittige warming-up, partneroefeningen en de nodige partijtjes sparren. Daarna wordt de groep verdeeld over drie onderdelen, zijnde breektechnieken, sprongtechnieken en tuls.

Wij als coaches hebben ons best wel een tijd zorgen gemaakt over de toekomst. Wat moeten we als de mensen in de huidige selectie ermee stoppen? Staan hun opvolgers klaar? We willen niet zeggen, dat die opvolgers al klaar zijn, maar wij worden erg vrolijk van de hoeveelheid talent op dit moment. Opeens waait er een hele positieve wind door de TIN en worden wij elke LWT weer een stuk vrolijker, omdat daar dan toch weer nieuw en talentvol bloed opduikt.

Geen “ja, maar” types, maar gewoon jongens en meiden, die beseffen, dat de bondstrainers weten waar ze over praten en dan ook graag gebruik maken van hun kennis en ervaring. En dat is dan ook erg leuk werken met zo’n groep.

Je ziet ook mensen verbaasd reageren over de sfeer op een LWT. Die zijn wellicht met het idee gekomen, dat ze als kanonnenvlees zouden gaan dienen voor de wedstrijdmensen, maar komen dan tot de conclusie, dat dat hele gedisciplineerde mensen zijn, die het TKD beoefenen zoals het hoort, nl met respect voor een ieder. Wij als trainers vinden het een verademing om te zien, dat de ervaren mannen zoals bijvoorbeeld Hendry Bloks en Simon Roukema niet alleen met zichzelf bezig zijn, maar ook trachten anderen beter te maken en zo hoort het.

We moeten wel constateren, dat meestel dezelfde scholen aanwezig zijn en dat is dan weer jammer. Kom op Sabums, neem je mensen eens mee om het zelf te ervaren. En als ze het dan echt niet leuk vinden is dat jammer, maar hebben ze het in ieder geval geprobeerd.

Naast de LWT hebben we maandelijks ook nog extra trainingen in de aanloop naar grote buitenlandse toernooien. Deze trainingen vinden dan plaats bij Chung Mu in Amsterdam of bij Gym International in Vlaardingen. De mensen, die daar aan meedoen worden door ons persoonlijk uitgenodigd om ze voor te bereiden op het grote werk en we trachten elke training weer anders te maken.

Ook tijdens het trainingsweekend was Gerald weer eens op bezoek. Gerald is bokstrainer en voor sommigen inmiddels een oude bekende. Altijd enthousiast en vreselijk gedreven. Hij geeft pittige trainingen en heeft inmiddels ook toegezegd om in februari op het trainingsweekend ook weer een training voor zijn rekening te nemen.

Soms starten we die trainingen eerst met een duurloop of, als we in Vlaardingen trainen, met een bezoek aan het krachthonk.

In voorbereiding voor het EK’s en WK’s gaat de trainingsintensiteit omhoog en dat hebben de diverse deelnemers afgelopen periode in de aanloop naar de EK gemerkt. Er is door iedereen lekker hard gewerkt, maar altijd in een zeer goede sfeer en van spierpijn ga je niet dood.

Wij bondstrainers hopen met dit stukje een beetje verduidelijkt te hebben, wat er zo al op de LWT gebeurt en hopen op de komende trainingen weer op een grote opkomst. Is ook in het belang van het Taekwon-Do, zoals we dat binnen de TIN willen beleven.

We hopen jullie binnenkort te mogen begroeten

Fred Ton
Dana Stokhof
Rob van Dongen